вівторок, 24 березня 2020 р.

ТЕМА: Розвиток ключових компетентностей учнів на уроках фізичної культури
Традиційно цілі шкільної освіти визначалися набором знань, умінь і навичок, якими повинен оволодіти випускник. Сьогодні такий підхід виявляється недостатнім сьогодні соціуму (професійним навчальним закладам, виробництва, сім'ї) потрібні не всезнайки і базіки, а випускники готові до включення в подальшу життєдіяльність, здатні практично вирішувати постають перед ними життєві і професійні проблеми. Сьогодні головним завданням є підготовка випускника такого рівня, щоб потрапляючи в проблемну ситуацію, він міг знайти кілька способів її вирішення, вибрати раціональний спосіб, обґрунтувавши своє рішення.
А це багато в чому залежить не від отриманих знань, а від деяких додаткових якостей, для позначення яких і вживається поняття "компетентності". Що ж таке «компетенція» і «компетентність»?

компетенція - включає сукупність взаємопов'язаних якостей особистості (знань, умінь, навичок, способів діяльності), що задаються по відношенню до певного кола предметів і процесів, і необхідних для якісної продуктивної діяльності по відношенню до них.
компетентність - володіння, володіння людиною відповідною компетенцією, що включає його особистісне ставлення до неї і предмету діяльності.


Відповідно до поділу змісту освіти на загальне метапредметний (для всіх предметів), міжпредметні (для циклу предметів або освітніх областей) і предметне (для кожного навчального предмета), ми пропонуємо трирівневу ієрархію компетенцій:
1) ключові компетенції - відносяться до загального (метапредметний) змістом освіти;
2) общепредметних компетенції - відносяться до певного кола навчальних предметів і освітніх областей;
3) предметні компетенції - приватні по відношенню до двох попередніх рівнів компетенції, мають конкретний опис і можливість формування в рамках навчальних предметів.

Таким чином, ключові освітні компетенції конкретизуються на рівні освітніх областей і навчальних предметів для кожного ступеня навчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар